De mondharmonica is het instrument waar ik lang geleden mee begon. Zo rond 2007 stuitte ik per toeval op de Ierse muziek en ik voelde meteen dat ik dit zelf moest gaan spelen. Het enige instrument dat ik had was een oude speelgoedmondharmonica en dus speelde ik daarop.

Tegenwoordig liggen mijn kwaliteitseisen iets hoger dan een plastic instrument van Intertoys. De harmonica´s die ik momenteel bespeel zijn gemaakt door C.A. Seydel S&oquot;hne, de twede grote fabrikant in Duitsland. Op een standaard bluesharmonica is het bijna niet mogelijk om Ierse tunes te spelen, omdat er onderaan de toonladder een noot ontbreekt. Hierdoor moet ik een aangepaste stemming bestellen, wat bij Seydel erg eenvoudig is. Daarnaast maakt Seydel hun harmonica´s met tongen van roestvrij staal in plaats van messing. Staal heeft een iets scherpere klank en gaat bovendien veel langer mee dan messing.

Op de foto zijn maar liefst vier harmonica´s zichtbaar. Een standaard mondharmonica is een diatonisch instrument, wat betekent dat het alleen de noten uit zijn natuurlijke toonladder heeft; denk aan een piano met enkel witte toetsen. Er bestaan chromatische mondharmonica´s, maar die maken gebruik van een knopje dat met de hand bediend moet worden om de ontbrekende noten te kunnen spelen. Dit werkt niet wanneer je - zoals ik - de harmonica in een beugel hebt zitten en een gitaar in handen hebt. Hierom heb ik meerdere harmonica´s in verschillende toonsoorten: G, D, C en F. Hiermee kan ik het grootste deel van de Ierse deunen spelen.