De bouzouki is van oorpsprong een Turks instrument. In het begin van de 20ste eeuw woei het instrument over naar Griekenland en sindsdien staat het bekend als Grieks instrument. Rond 1960 nam de Ierse muzikant Johnny Moynihan er eentje mee terug van vakantie en zo kwam het instrument in de Ierse muziek terecht. De Ierse bouzouki´s die sindsdien gebouwd worden verschillen van de Griekse in de vorm van de klankkast: een Griekse heeft een bolle achterkant, een Ierse heeft een platte.

De eerste bouzouki die ik bespeelde was er eentje van mijn eigen hand. Dit instrument bouwde ik eind 2010 samen met mijn opa bij hem in de werkplaats. Hoewel het voor een eerste poging een bijzonder goed instrument was en ik het ruim twee jaar lang mee het podium op genomen heb, had het hier en daar wat mankementen.

Daarom heb ik in 2012 deze Fylde bouzouki gekocht, een model "Longscale Archtop". Fylde Guitars is een kleine werkplaats in het noorden van Engeland, waar een team van 4 bouwers enkele tientallen instrumenten per jaar produceren.